Logo Destek

Logo e-ihracat faturası

Değerli İş Ortağımız,

 01 Temmuz 2017 tarihi itibari ile İhracat ve Tax-Free faturalarının da e-Fatura uygulaması kapsamına alınmasıyla birlikte artık ihracat süreçleri de elektronik ortama taşınıyor.
Sizlerden aldığımız geri bildirimler ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yayınladığı sıkça sorulan sorular dokümanı referans alınarak bir bilgilendirme dokümanı hazırlanmıştır.



 
       İhracat faturalarının Gümrük’e gönderilmesi için hangi sürüme geçilmesi gerekmektedir?

Serbest bölgeye düzenlenen mal ihracı faturaları GÇB ekinde ise bu durumda bu faturalarında Gümrük’e iletilmesi gerekmektedir. Bu yeni bir düzenleme olduğundan geliştirme 2.45 sürümde yapılmıştır. Bu sebepten müşterilerin 2.45 sürüme geçmeleri daha sağlıklıdır. Serbest Bölgeye düzenlenen faturalar GÇB ekinde değil ise 2.44 kullanılabiliriz.

Yurtdışına çıkışlarda düzenlenen proforma faturalar ihracat e-faturası kapsamında mıdır?

İhracat işlemlerinde kullanılan proforma fatura 213 sayılı vergi usul kanununda kabul edilen gerçek bir fatura olmadığından kâğıt ortamda veya e-arşiv mükellefleri için e-arşiv fatura olarak düzenlenmeye devam edecektir. İhracat proforma faturaları e-fatura kapsamında değildir.

 Konsinye ihracat ihracat e-faturası kapsamında mıdır?

İhracat işlemlerinde kullanılan konsinye fatura e-arşiv mükellefleri için e-arşiv fatura mükellef olmayanlar için kâğıt fatura olarak düzenlenmeye devam edecektir. İhracat konsinye faturaları e-fatura kapsamında değildir.

 Bedelsiz ihracatlar da e-fatura kapsamında mıdır?

Bedelsiz ihracatta da mal çıkışında GÇB düzenlenip düzenlenmediğine göre ihracat e-faturası düzenlenecek olup GÇB ekinde düzenlenmediği müddetçe gönderici e-arşiv kullanıcısı ise e-arşiv fatura değilse kağıt fatura olarak düzenlemeye devam edecektir. Bununla birlikte bedelsiz gönderilen mallar bir GÇB ile çıkacaksa faturası mutlaka e-fatura olmak zorundadır. Bilindiği üzere, e-fatura kapsamında bedelsiz faturalar düzenlenebilmektedir.

Yurtdışına düzenlenen hizmet faturaları da ihracat e-faturası şeklinde mi düzenlenmelidir?

Yurt dışına düzenlenecek olan hizmet faturaları e-arşiv mükellefleri için e-arşiv fatura mükellef olmayanlar için kâğıt fatura olarak düzenlenmeye devam edecektir. İhracat hizmet faturaları e-fatura kapsamında değildir.

 Düzenlenen faturada hem mal hem hizmet kalemi bulunabilir mi?
Hizmet faturaları e-arşiv mükellefleri için e-arşiv fatura mükellef olmayanlar için kâğıt fatura olarak düzenlenmeye devam edecektir. Fatura GÇB ekinde düzenlecek ise ihracat e-faturası olarak Gümrük’e iletilmelidir. Bu sebepten hizmet satırları için bir e-Arşiv faturası(veya kağıt), mal satırları için bir ihracat e-faturası düzenlenmesi gerekmektedir. NOT : İhracat e-faturası içerisinde hizmet olması durumunda sistem tarafından GTİP kodu olmadığı için hata verilecektir.

Yurtdışına kargo şirketleri aracılığı ile mal göndermekteyiz. Bunlara ilişkin faturalar e-fatura mı olmalı mı?

Mikro ihracat diye adlandırılan bu yöntemde GÇB yerine kargo firmalarında ETGB kullanılmakta olup, mevcut süreçte efaturanın konusuna girmemektedir. Bu nedenle bu kapsamda gerçekleştirilen ihracat işlemleri için matbu (Kağıt/e-arşiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB)- mikro ihracat da efatura kapsamında mıdır?
Mikro ihracata ilişkin kesilecek fatura e-arşiv mükellefleri için earşiv fatura, mükellef olmayanlar için kâğıt fatura olarak düzenlenmeye devam edecektir. Gerek GTB’nin gerek Başkanlığın bu konuda bir düzenlemesi bulunmamakta olup, aksi belirtilmediği sürece matbu (kağıt/e-Arşiv) fatura düzenlenmeye devam edilecektir. (Mikro ihracat Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi(ETGB) ile yapılmaktadır. ETGB beyan formunda beyan sahibi hızlı kargo taşımacılığı yapan firma gözükmektedir.) Mikro ihracata ilişkin faturalar e-fatura kapsamında değildir.

Türkiye sınırlarına girişi olmayan Transit Ticaret kapsamındaki satışlar ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli midir?

• Serbest bölgedeki alıcıya düzenlenen fatura GÇB ekinde düzenlenen bir fatura ise ihracat e-faturası olarak düzenlenmeli, • Serbest bölge işlem formu vb. başka bir belge ekine alındığı durumlarda alıcı da e-fatura mükellefi ise eskisi gibi e-fatura olarak düzenlenmeli, • Alıcı e-faturaya kayıtlı değilse ve gönderici e-arşiv mükellefi ise e-arşiv fatura düzenlenmeli, • Alıcı e-faturaya kayıtlı değilse ve gönderici e-arşiv mükellefi değilse kağıt fatura düzenlenmeli.

İletişim

  Email us at: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

  +90.212.5105868

   +90.212.5109839

   Yenidoğan Mh. 45/3 Sk. No:15/5 Zeytinburnu / İSTANBUL

Follow us