Logo Programlarında Ödeme Planları ve Borç Takip işlemleri
Kullandığınız Tiger 3 programında sipariş / irsaliye / fatura ve cari hesap fişlerinizde ödeme planı seçilmesi Nalan Hanımın talimatı ile zorunlu hale getirilmiştir.
Ödeme tahsilat planları kullanmadan önce planların doğru yapılıp yapılmadığının sizler tarafından kontrol edilmesi gerekiyor. Bu planlardaki seçimlere görede hangi tarihte kime ne kadar ödeme yapacağız? Hangi tarihte kimden ne kadar ücret tahsil edeceğiz gibi ayrıntılı raporlar alabiliriz. Borcunu vadesi geldiği halde ödemeyen cari hesapları borç yaşlandırma raporu ile çok basit bir şekilde tespit edebiliriz. Detaylı ortalama vade raporu gibi raporlar tamamen bu tanımlardaki seçeneklere göre hesaplanmaktadır.
Mailin devamındaki açıklamalar göre lütfen ödeme planlarını düzenleyiniz.
Not : Eğer cari kart içinde ticari bilgiler ekranında ödeme planı seçildiyse sipariş yada faturaya otomatik olarak ödeme planı gelecektir. Eğer cari hesap kartında seçilmediyse fatura kayıt esnasında sistem seçmenizi isteyecektir.
Not : Diyelim ki ABC LTD.ŞTİ. firmasının cari kartında ödeme planı 30 gün seçilmiş ama siz o siparişe zögü yada o faturaya özgü ödeme planını 120 yapacaksınız. O zaman cari hesap kartını değiştirmenizi gerek yok fatrua yada sipairş esnasında ödeme planını ayrıca değiştirebilirisiniz.
Not : Ödeme planlarında taksit de yapılmaktadır. Örnek taksit planı aşağıdadır.
Ödeme tahsilat planlarının içeriği nedir ve hesaplama nasıl ve neye göre yapılır?
Örnek Plan 120 :
Satış yada Satınalma faturası düzenlendiğinde bu plan seçilirse fatura tarihinden itibaren 120 gün sonra ödeme alacığız/yapacağız anlamına gelmektedir. Örneğin 01.01.2021 tarihinde bir satış faturası kestik ve ödeme planı olarak 120 seçtik. Bu durumda parayı 30.04.2020 tarihinde alacağız demektir.
Ödeme Planındaki alanlar ve anlamları :
Evrensel Kod : Eğer parayı vade sonunda hangi yöntemle alacağınızı bilmiyorsanız tanımsız olmalıdır. Eğer vade sonunda kredi kartı fişi ile tahsilat yapacağınızdan eminseniz o zaman kredi kartı seçilmelidir. Yada nakit ödeme alacağınızı biliyorsanız nakit seçilmelidir. Bu bilgi e-faturada da olmak zorundadır.
Erken Ödeme : Parayı vadesinden önde alırsanız borcunda indirim yapar mısınız? Yaparsanız yüzde kaç indirim yaparsınız? Buraya 10 yazdığınızda %10 anlamına elmektedir.
Geç Ödeme : parayı vadesinde alamadığınızda borcuna faz işletir misiniz? Faiz işletirsneiz yüzde kaç işletirsiniz?
Ödeme tipi : vade sonunda parayı hangi ödeme yöntemi kullanarak tahsil edeceğinizi bilmiyorsanız işlem yapılmayacak olmalıdır.
Formül : P1 anlamı faturadaki kdv ve diğer vergiler dahil toplam tutardır.
Gün : +120 anlamı fatura tarihinden itibaren 120 gün sonra anlamına gelir. Örneğin fatura tarihinden itibaren 30 gün sonra ödeme alacaksanız +30 olmalıdır.
Ay : örneğin gün kısmını boş bırakıp ay kısmına +2 yazarsanız fatura tarihinden itibaren 2 ay sonra ödeme alçaksınız anlamına gelir.
Yıl : örneğin yıl kısmında +3 yazarsanız fatura tarihinden itibaren 3 yıl sonra alacaksınız anlamına gelir.
Örnekler :