Yolcu Beraber (TAXFREE) Fatura Kesen Mükelleflerin e-Fatura Oluşturma Zorunluluğu Hakkında
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kararı ile Yolcu Beraber (TAXFREE) fatura kesen e-Fatura mükelleflerinin Yolcu Beraber e-Fatura oluşturma zorunluluğu 01 Temmuz 2017 tarihine ertelenmiştir.
Konuyla ilgili yayınlanan tebliğe http://cmc.logo.com.tr/images/uploads/files/marketing/efatura%20ihracat/TaxfreeTeblig.pdf buradan ulaşabilirsiniz.
Geçiş yapmak isteyen müşterilerimiz için Yolcu Beraber e-Fatura süreçleri aşağıdaki gibidir.
Taxfree fatura kesilen alıcılar: Türkiye'de ikamet etmeyen ve satın aldığı malı yurtdışına götüren yabancı uyruklu veya yurtdışında ikamet eden ve buna dair o ülke resmi makamlarından alınmış ikamet tezkeresi veya bu mahiyette bir belgeye sahip olan Türk uyruklu alıcılardır.
Taxfree faturalarının e-Fatura olarak gönderim süreci aşağıdaki gibidir. Taxfree faturaları Gelir İdaresi kılavuzunda YOLCU BERABER tipinde adlandırılmıştır.
- Aracı Kurum; o 3065 sayılı Kanunun (11/1-b) maddesine göre, Türkiye'de ikamet etmeyen yolcuların satın alarak Türkiye dışına götürdükleri mallar için ödedikleri KDV malın gümrükten çıkışı sırasında iade edilir. KDV iadesi yapan Gelir İdaresi tarafınca “Yetki Belgesi” olan kurumlara aracı kurum adı verilir.
- Fatura düzenleyen taraf;
- Yolcu beraber e-fatura düzenler ve LogoConnect üzerinden GİB gönderir. (Logo Özel Entegratörlük, Yerel Sunucu) Sistem aracılığı ile fatura zarfı GİB’e gönderilir, GİB faturayı Gümrüğe iletir. Mevcut e-Fatura sürecinden farkı alıcının her zaman Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olmasıdır.
- Yolcu beraber e-Fatura düzenlendiğinde faturaların gerçek zamanlı olarak sisteme gönderilmesi gerekmektedir. Böylece alışveriş ve yurtdışı çıkışları aynı gün olan yolcuların sorun yaşaması engellemiş olacaktır.
- Sistemde bir sorun olması durumunda, kullanılmak üzere yeterli miktarda kağıt fatura bulundurur. Sorun ortaya çıktığında kağıt ortamda fatura kesilir. Kağıt ortamda kesilen faturalar için daha sonra e-fatura üzerinden fatura kesilmez. (Bu durum için ERP’de yolcu beraber e-faturaları için kağıt tipinde girişe izin verilecektir.)
- Fatura düzenleyen(mağaza) ile aracı kurumlar arasında çevrimiçi ve gerçek zamanlı entegrasyon bulunmalıdır. Böylece iptal/iade edilen ürünlere ait faturaların yetki verilmiş aracı kurumlar tarafından iadesinin yapılmaması sağlanacak ve haksız yere KDV iadesi yapılmasının önüne geçilebilecektir. (Bu entegrasyon fatura düzenleyen taraf ve alıcı kurum arasındadır. Logo ürünleri dışında yapılır.)
- Taxfree fatura kesilebilen alıcılar;
- e-Faturanın basılı kopyasını veya kağıt faturayı satıcıdan alır.
- Gümrüğe gider ve gümrük memuruna faturalarını onaylatmak üzere başvurur.
- Aracı kuruma giderek KDV iadesini alır.
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı;
- Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, GİB tarafından hazırlanmış WEB tabanlı bir uygulama ile e-fatura sistemine bağlanır. Bağlandıkları ekranlar üzerinden tüm yolcu beraber e-faturaları sorgular ve onaylar.
- e- Fatura onaylandığında, TaxFree faturalar aracı kurumunun anlaştığı Özel Entegratöre uygulama yanıtı halinde gönderilir. Bu şekilde aracı kurum KDV iadesi yapması gerektiğini sistemden görebilir.
Süreç Şeması
Konuyla ilgili yapılması gerekenler aşağıda listelenmiştir.
- Yolcu Beraber faturalarının e-Fatura olarak gönderilebilmesi için LOGO ERP ürünlerinde 2.42.00 sürümüne geçiş yapılması gerekmektedir.
- LogoConnect ile Yolcu Beraber faturalarının e-Fatura olarak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na iletilebilmesi için 2.42.00 sürümüne geçilmesi gerekmektedir. Bu işlem sırasında LogoConnectSYS üzerinden “Güncelleme Sihirbazı” çalıştırılması zorunludur.
- Yerel Sunucu sistemi kullanan müşteriler için güncel şematron yayınlanacak ve yapılacak işlem ile ilgili duyuru yapılacaktır. (Yerel Sunucu eFaturaWorker klasörü altına şematron eklenmesi gerekecektir.)
- Logo Özel Entegratörlük Portali e-Fatura/e-Fatura Oluştur ekranı üzerinden Taxfree Yolcu Berabar e-Fatura kesilebilecektir. Bu şekilde gönderilen elektronik faturaların ayrıca Logo ERP ürünlerine manuel eklenmesi gerekecektir.